Bij Jezelf Blijven

Marije VerstratenYouTubeLeave a Comment

yoga oefening om bij jezelf te komen

Bij jezelf blijven, wat is dat eigenlijk? Je zou het kunnen zien als blijven voelen en ervaren wat jij vindt en wil. En dat is niet altijd makkelijk, vooral niet als je gewend bent om je aan te passen en te richten op wat de ander belangrijk vindt of wil. Je kunt dan jezelf verliezen (“wat vind ik nou eigenlijk belangrijk?”) en/of je door de mening van een ander uit het veld laten slaan (“ik ben niet goed genoeg”).

Familie bijeenkomsten zijn vaak van die momenten waarbij het lastig is om bij jezelf te blijven, bijvoorbeeld omdat je mening afwijkt van wat de rest van je familie vindt of van die ene oom of tante opdringerige vragen krijgt over je priv√©leven (“heb je nou al een vriend/vriendin”, “als je wat minder geld uitgaf aan coffee to go, zou je best een huis kunnen kopen”, “wanneer komt de baby/2e?”).

Het is lastig om op zulke momenten contact te houden met de ander en je niet af te sluiten. Het kan dan helpen om je even terug te trekken om tot jezelf te komen, om daarna weer met een extra beschermlaagje terug het gesprek in te gaan. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het helpt mij om op zulke momenten de mantra meditatie Sa Ta Na Ma te doen.

Terwijl je de woorden Sa Ta Na Ma zegt breng je steeds de top van je duim samen met de top van een van je vingers. De mantra helpt je om te focussen en bij jezelf te komen. Het helpt je ook om gewoontes te doorbreken, kortom een steun in de rug om stevig in je schoenen te staan.

Wat betekent Sa Ta Na Ma?
Sa Ta Na Ma meditatie is een van de eerste meditaties die Yogi Bhajan heeft onderwezen toen hij aankwam in het Westen. De klanken komen van een van de oudste mantra’s Sat Nam wat “mijn ware essentie” of “ware identiteit” betekent.

Sa is het begin, oneindigheid, de totaliteit van alles wat ooit bestaan heeft en zal bestaan.
Ta is leven, bestaan, en de creativiteit die zich manifesteert vanuit de oneindigheid.
Na is dood, verandering en de transformatie van bewustzijn.
Ma is wedergeboorte, regeneratie en wederopstanding die ons in staat stelt om bewust de vreugde van de oneindigheid te ervaren.

Eigenlijk doorloop je met deze mantra de hele cirkel van het leven, de continue stroom van verandering en groei.

Voel je vrij om deze video ook met vrienden en familie te delen, en abonneer je op het YouTube-kanaal van Een portie aandacht. Laat je me in de reacties weten wat je van de video vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *