De kunst van het Niksen

Marije VerstratenInspiratieLeave a Comment

niksen in Den Haag

Vandaag ben ik vrij, een echte vrije dag. Ik heb me voorgenomen om geen huishoudelijke klusjes te gaan doen, geen afwas, niet stofzuigen, geen was. Niks nuttigs. Maar wat dan wel?

In het weekend zijn er naast de mooie dingen die ik voor Een portie aandacht mag doen, tal van klusjes in huis die om aandacht schreeuwen. Drukdrukdruk nuttig nuttig nuttig, die neiging heb ik een beetje. Dat zorgt ervoor dat er zich een enorm verlangen van mij meester maakt: ik zou zo graag een dagje echt niksen. Geen klusjes, geen stemmetje in mijn hoofd dat zegt “zeg, moet jij niet nog je administratie op orde maken, je hebt nu even tijd”. Zo is er altijd wel iets te bedenken dat nog moet.

Nu heb ik er net 2 dagen met migraine opzitten waardoor ik verplicht even niks kon doen, een vrij drastische manier van “ontspannen”. Vandaag is de hoofdpijn eindelijk gezakt en heb ik een vrije dag. Ideaal om bij te komen en te doen waar ik echt behoefte aan heb. Even niksen. Alleen, hoe doe ik dat? Wanneer ik tijd vrij heb, is de neiging groot om toch de nuttige dingen te gaan doen waar ik de afgelopen dagen niet aan ben toegekomen. In plaats van een beetje rommelen in huis, dingen lezen die me inspireren en per moment bepalen waar ik zin in heb.

Eigenlijk wil ik dat laatste: even niet plannen, maar afgaan op mijn gevoel. “The Dutch art of doing nothing” heet dat blijkbaar, zo stond een tijdje terug in The New York Times. Voor iets dat blijkbaar Nederlands is, ben ik er vrij slecht in.

Loslaten, ont-moeten, niksen

Loslaten, ont-moeten, niksen, ze passen mooi bij elkaar in een rijtje. En komen er allemaal op neer dat het goed is om meer pauzes in te lassen in onze drukke levens. Pauzes zonder schermpjes om overdag je hoofd wat meer rust en ruimte geven.

Ondanks het stemmetje in mijn achterhoofd dat nuttige dingen wil, besluit ik om vandaag voor het niksen te gaan. Niksen is nog een hele kunst, maar net als meditatie zie ik het als een oefening. Een oefening om steeds iets meer te ontspannen, niet altijd “aan” te hoeven staan en drukdrukdruk te zijn.

Naar buiten gaan, wandelen in stilte, thuis een beetje knutselen, een boekje lezen, puzzelen. Het hoeft niet groots te zijn dat niksen.

De kunst van het Nietsdoen, we komen er wel.

Soms is georganiseerd niksen een fijne manier om ermee te starten. Bijvoorbeeld met een stiltewandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *