Hoe ik het uitmaakte met mijn mobiel (recensie)

Marije VerstratenInspiratieLeave a Comment

Ik maakt het uit! Een gezonde relatie met je smartphone recensie

In juni ging ik drie weken kamperen in Scandinavië. De eerste 2 weken hadden we bijna geen internet en moesten we ons op druilerige dagen zien te vermaken met lezen, spelletjes en puzzelen. Ik betrapte mezelf er op dat ik af en toe echt een beetje onthand was, zo zonder mogelijkheid om social media te checken en een beetje te scrollen. Dat voelde al niet helemaal lekker, maar toen ik de week daarna wifi tot mijn beschikking had en weer heel snel met mijn neus in mijn telefoon zat, vond ik dat er echt iets moest veranderen.

Ik maak het uit!

Het boek “Ik maak het uit: een gezonde relatie met je smartphone” van Catherine Price had al vaker mijn aandacht getrokken en ik besloot ‘m nu aan te schaffen. Kon ik er meteen ook een recensie voor Een portie aandacht over schrijven, dacht ik zo. Dus hierbij, doe er je voordeel mee!

Hoewel ik het liefst meteen begon met het programma, heb ik me beheerst en eerst de theorie gelezen. Die is speciaal geschreven om je te overtuigen om het programma te starten. Het hielp mij in ieder geval bij het volhouden tijdens het programma en nu na afronding bij het vasthouden van nieuwe gewoontes.

Opbouw van het boek “Ik maak het uit: een gezonde relatie met je smartphone”

Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe het komt dat we verslaafd zijn aan onze smartphone en welke gevolgen het gebruik ervan heeft voor onze hersenen en algemene gesteldheid. Dat gebeurt gelukkig op een vrij luchtige toon, want wat blijkt: we kunnen er niet zoveel aan doen dat we verslaafd zijn. Gelukkig kunnen we wel besluiten om het heft weer in eigen hand te nemen en daar gaat Catherine bij helpen met een 4 weken durend programma. Het afkickprogramma maakt gebruik van mindfulness, waardoor je je steeds bewuster wordt van de momenten waarop je je telefoon pakt en je gedrag naar je omgeving toe.

Gevolgen van smartphone gebruik

Waar ik van schrok is dat veel apps opzettelijk zo gemaakt zijn dat je ze steeds maar weer opent en aandacht geeft. Er zit een hele wetenschap achter! Ook is het verontrustend om te lezen wat het met je hersenen en welzijn doet: het vermindert je concentratievermogen, het rommelt met je geheugen, verstoort je nachtrust en beïnvloed je creatieve vermogen.

Het boek is heel relaxt geschreven en heeft geen verwijtende toon. Dat maakte dat ik door bleef lezen, ondanks de soms confronterende inhoud. Ook hoef je je telefoon niet op te geven, je leert er anders mee omgaan.

Het afkickprogramma

Het afkickprogramma heeft een fijne opbouw. De eerste week bestaat grotendeels uit bewustwording: je gaat met “schermtijd” meten hoe vaak en hoe lang je op je telefoon kijkt. Tegelijkertijd word je ook zelf gevraagd om je wat bewuster te zijn van je gedrag. Daarna bouw je stapsgewijs drempels in die het makkelijker maken om je telefoon anders te gaan gebruiken.

De eerste week had ik het gevoel dat ik niet echt iets deed, maar zonder het door te hebben werd ik me steeds bewuster van de momenten waarop ik mijn telefoon gedachteloos oppakte en besloot ‘m dan beschaamd toch maar weer neer te leggen. Er waren wat pittige opdrachten zoals aan het eind van de eerste week: je social media apps verwijderen. Daar werd ik een beetje zenuwachtig van, maar na het doorhakken van de knoop bleek het heel erg mee te vallen. Je mag ze nog steeds bekijken, maar niet via de app.

24 uur geen telefoon gebruiken

Ook de proefscheiding van 24 uur vond ik spannend. Hierbij moest mijn telefoon 24 uur lang uit. Naast mijn telefoon, koos ik ervoor geen enkel scherm toe te laten. In de eerste uren probeerde ik mezelf angstvallig bezig te houden met van alles en nog wat en had ik wat moeilijke momenten. Maar na een paar uur lichte afkickstress wilde ik gewoon echt even niets doen. Dus dat heb ik gedaan: liggend op de bank naar muziek geluisterd. Niet helemaal niks, maar geen schermen en geen andere afleiding. En eigenlijk was dat heel lekker. Na de 24 uur had ik zelfs helemaal geen zin meer om mijn telefoon weer aan te zetten.

Aanrader of afrader?

“Ik maak het uit: een gezonde relatie met je smartphone” is een aanrader, zelfs al ben je niet vergroeid met je smartphone. De relatie met mijn mobiel is echt veranderd. Daarnaast voel ik me rustiger, pak ik weer sneller een boek en heb ik heel kneuterig een puzzelboekje voor als ik me verveel. Ik voel nog wel de drang om op mijn telefoon te kijken, maar ik kan het beter relativeren en mezelf in toom houden. Als ik nu met iemand afspreek ben ik er echt en zit ik niet half in een andere wereld via mijn telefoon. Enige nadeel is dat ik mijn telefoon nu nog vaker kwijt ben.

Wat denk jij? Zou je het ook willen uitmaken met je telefoon of vind je dat niet nodig? Laat het mij hieronder weten!

Vind je het spannend om helemaal af te kicken van je mobiel, maar wil je wel eens ervaren hoe dat is? Ga dan eens mee op een mobielvrije uitwaai-sessie en ervaar het zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *