Hoe overleef ik zonder Netflix?

Marije VerstratenInspiratieLeave a Comment

Een week zonder netflix

Ik betrapte mezelf erop de laatste tijd veel Netflix te kijken. Bijna elke avond tijdens het eten en dan daarna nog een aflevering of film ter ontspanning. Ieder vrij moment relaxen op de bank met een filmpje erbij. Ooit deed ik mijn televisie de deur uit met het idee dat ik dan tijd over zou hebben, en super creatief ging worden door die tijd op te vullen met knutselen, lezen, schrijven en wat ik dan ook maar kon bedenken dat niet met het kijken naar een scherm te maken had. Maar mijn televisie ruilde ik vrolijk in voor een laptop waar ik op kan Netflixen, npo-starten en rtlXL-en.  Tijd om te kijken wat er zou gebeuren als ik mezelf een week lang Netflix of andere televisie-activiteiten zou ontzeggen. Hoe overleef ik een week zonder Netflix?

Een week zonder Netflix

Op maandag ga ik van start en verloopt het eigenlijk vrij vlekkeloos. Na werk besluit ik nog even de stad in te gaan, en dat ontaardt in een drankje en uiteten. Bij thuiskomst rol ik mijn bed in en is de eindstand Marije-Netflix 1-0.

Dinsdag werk ik overdag en is er ’s avonds wat lichte paniek en onrust door voorbereidingen voor mijn belastingaangifte en miscommunicatie. Ik ben de halve avond bezig met het bij elkaar zoeken van bestanden en heb daarna behoefte aan iets luchtigs. Hier komt de eerste keer smokkelen om de hoek kijken: ik kijk de Luizenmoeder. Geen Netflix, wel een online serie. Het blijft wel bij deze 25 minuten, daarna zet ik braaf het scherm uit. Eindstand 1-1.

Halverwege de werkweek: woensdag. Overdag ben ik wederom aan het werk en is er geen verleiding. ’s Avonds staat er een yogales op het programma, dus dat is meteen een mooie invulling van de avond. Om 21.30 ben ik thuis van de les en kom ik nog even bij, ik schrijf op hoe ik de afgelopen dagen heb ervaren en stuur wat appjes naar vrienden. Eindstand van de dag 2-1.

Op donderdag heb ik het moeilijk

En dan breekt de donderdag aan. Ik heb bedacht om vandaag aan mijn website te werken en wat achterstallig onderhoud te doen. Terwijl ik aan het werk ben en meezing met de muziek die ik op heb staan, dwaal ik af. “Hey dat is een liedje met een ukelele, die zou ik kunnen leren”, ik zoek op youtube naar een tutorial en bedenk dat ik weer eens wat vaker op mijn ukelele moet spelen..tot hier alles nog goed. Maar ik pak mijn ukelele er niet bij en dan zie ik suggesties voor filmpjes en verdwaal in een woud van “dit vinden expats van Nederland”, “de 10 gevaarlijkste plekken om te zwemmen” en “waarom deze acteurs niet meer gevraagd worden voor films”. Kortom, informatie die ik echt nodig heb om te kunnen functioneren in dit leven. Na een uur roep ik mezelf tot de orde en ga ik verder met mijn website. In de avond heb ik behoefte aan Netflix, maar stuur ik mezelf naar bed met een boek. Eindstand 2-2, dit gaat niet van een leien dakje.

Vrijdag verwacht ik geheel Netflix-, Youtube- en npo-loos door te komen, want ik heb een vol programma. De dag begin ik met een fijne yoga en meditatieles. Vervolgens ga ik door naar Rotterdam om te lunchen bij een vriendin met baby. We kletsen, eten, gaan naar buiten, drinken koffie en laten ons niet leiden door tijd. Aan het einde van de middag ga ik richting huis, eet daar snel iets om vervolgens ’s avonds een workshop sjamanisme te volgen. Eindstand 3-2.

Hoe kom ik het weekend door?

Dit weekend heb ik niet veel plannen en ligt netflix op de loer. Zaterdag besluiten mijn vriend en ik te gaan boulderen. Ik wil graag mijn eigen schoentjes hebben, dus gaan we eerst op schoenenjacht. Met de jacht en het boulderen samen zijn we tot een uurtje of 3 zoet. Dat zijn alweer flink wat netflix-loze uren klop ik mezelf op de borst. Na het boulderen gaan we elk onze eigen weg, ik ga naar huis en bedenk me wat ik met mijn tijd ga doen. Het huis is een rommel, maar veel zin in opruimen heb ik niet. Normaal gesproken zou ik dan met de rotzooi uit zicht een serie gaan kijken en mezelf zo afleiden van de monster-afwas die op me wacht. In plaats daarvan ga ik nu ook niet de monster-afwas doen, maar luisteren naar een luisterboek “Brief voor de Koning” voorgelezen door Willem Nijholt. En hoewel Willem dat heel goed doet, val ik in slaap. Als ik wakker word is mijn vriend inmiddels thuis en halen we patatjes. Bij patatjes eten hoort eigenlijk wel echt een film en ik ga heel bewust overstag. Ik geniet van de patat én de film, de eindstand komt hiermee op 3-3.

Zondag staat mijn belastingaangifte op het programma, ik kijk er al een tijdje tegenop. Om het nog even uit te stellen slaap ik uit en daarna ga ik aan de slag. De hulptroepen worden ingeroepen en uiteindelijk zijn we aan het einde van de middag klaar. De rest van de dag vul ik met het typen van dit verslag, het downloaden van films voor mijn vakantie volgende week en het inpakken van mijn tas. Eindstand 4-3.

Conclusie

Helemaal zonder films en series ben ik de week niet doorgekomen, maar toen ik zaterdag bewust koos om film te kijken kwam ik daarmee ook tot een besef. Netflixen an sich is geen schande, zolang ik een bewuste keuze maak en niet kijk uit gewoonte of verveling. Door elke keer opnieuw te kiezen en ook te kiezen voor actieve ontspanning, als sporten of sociale activiteiten ontstond juist een fijne afwisseling. Door mezelf Netflix te ontzeggen was ik veel bewuster bezig met mijn tijd en hoe ik die besteed en kwam ik er achter dat ik meer tijd heb dan ik soms denk. Ik hoef dus zeker niet door het leven te gaan met een televisieverbod, zolang ik me bewuster ben van de keuzes.

En jij, zou jij zonder Netflix kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *