Tip 3: Telefoonvrije avond

Marije VerstratenselfcarenovemberLeave a Comment

een avond onbereikbaar zijn

Ben je net als ik vergroeid met je mobiele telefoon? Dan kan tip 3 van de #selfcarenovember challenge nog een hele uitdaging worden. De uitnodiging is namelijk om een telefoonvrije avond in te stellen.

Nu overvalt het je wellicht een beetje en denk je “vanavond kan het echt niet hoor”. Dat is oké! Pak je agenda erbij, en als je huisgenoten hebt ook hun agenda’s, en kijk eens welke avond in de nabije toekomst je kunt instellen als avond zonder telefoon. Heb je ‘m geprikt? Top!

Onbereikbaar zijn

Een tijdje geleden zag ik dit filmpje uit 1998 over de intrede van de mobiele telefoon.

Zoals je ziet was altijd bereikbaar zijn niet iets waar mensen naar uitkeken. En eerlijk gezegd dacht ik er toen precies hetzelfde over. Je had een vaste telefoonlijn en was je niet thuis dan had iemand pech en moest wachten tot je terugbelde. In een vrij korte tijd zijn we helemaal gewend geraakt aan het altijd bereikbaar zijn en hebben we niet altijd door wat voor impact dat op ons heeft. Het kan soms enorme druk geven om te moeten reageren zodra je een berichtje binnen krijgt of je telefoon afgaat. Hoe zou het voelen het om even helemaal niet bereikbaar te zijn?

Aan de slag!

Hoe doe je dat zo’n telefoonvrije avond? Wanneer je alleen al bij het idee ervan onrustig wordt, hier wat tips:

  • Informeer mensen om je heen dat je deze avond niet bereikbaar bent. Dan maak je je misschien iets minder druk over gemiste oproepen en appjes.
  • Zet je mobiele telefoon uit. Is er toch iets waarvoor je bereikbaar moet blijven, dan kun je je telefoon op “niet storen” zetten en instellen dat bepaalde telefoonnummers wel binnenkomen.
  • Leg je mobiel buiten handbereik. Dus niet naast je op de bank, maar in een andere kamer of op een kastje waar je niet bij kan vanaf de plek waar jij je deze avond hebt genesteld.
  • Heb je naast je mobiel nog een vaste lijn, bedenk dan hoe je deze “uit” wilt zetten. Je kunt ervoor kiezen om de stekker eruit te trekken of om niet op te nemen.
  • Woon je met meerdere mensen in huis, spreek dan af dat je allemaal je telefoon weg legt en bedenk een activiteit om samen te doen.
  • Woon je alleen, bedenk dan ook goed hoe jij jouw telefoonvrije avond wilt besteden. Wil je de avond met anderen doorbrengen bij jou thuis (op 1,5 meter afstand) of maak je er een avondje voor jezelf van?

Houd er rekening mee dat zo’n telefoonvrije avond niet altijd fijn voelt. We zijn zo gewend aan constant bereikbaar zijn, dat het uitzetten van je telefoon ook heel onrustig kan voelen. Zeker in deze tijd, waarin we juist meer interactie met elkaar hebben online en via de telefoon. Merk je onrust bij jezelf, dan is dat echt niet vreemd. Probeer in dat geval niet alsnog naar je telefoon te grijpen, maar onderga het. Je kunt er bijvoorbeeld een schriftje bijpakken en opschrijven wat er gebeurt en hoe je de avond ervaart. Dat leidt meteen ook weer een beetje af van die telefoonloosheid.

Ik ben heel benieuwd hoe je je telefoonvrije avond hebt ervaren. Vond je het verschrikkelijk of zou je het vaker willen doen? Laat het weten!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over het verminderen van je schermtijd op je telefoon? Lees dan de blog Hoe ik het uitmaakte met mijn mobiel 

Heb je tip 1 en tip 2 van de #selfcarenovember challenge al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *