Tip 4: Bereid met aandacht een maaltijd voor jezelf

Marije VerstratenselfcarenovemberLeave a Comment

maak een gezonde maaltijd

Wanneer ik wat minder goed in mijn vel zit of moe ben, is met zorg een maaltijd voor mezelf maken een van de eerste dingen die er bij inschiet. Terwijl iets maken (of bestellen) waar ik echt trek in heb mij blij kan maken en nieuwe energie geeft.

De keuken in

Tip 4 van de #selfcarenovember challenge luidt dan ook “Neem de tijd om een maaltijd voor jezelf te koken”. Ik heb niet altijd zin om in de keuken te staan, zeker niet als ik er een dag op heb zitten die de energie uit me heeft gezogen. In zo’n geval ga ik vaak voor gemak en draai ik zonder veel liefde prutjes of pasta’s in elkaar. Of bestel iets waar ik eigenlijk niet perse trek in heb om mijn honger te stellen. Zeker als mijn vriend en ik allebei zo’n dag hebben, is een met zorg gemaakte maaltijd het laatste waar we energie in willen steken.

Hoewel het contra intuitief voelt, kan een zelfgemaakte maaltijd me op zo’n moment uiteindelijk helemaal opfleuren. Wat mij helpt om op een “mehh”-dag alsnog iets liefdevols in de pan te gooien is vooruit plannen en bijvoorbeeld in het weekend al te bedenken wat ik de komende week ga eten. Ik pak mijn kookboeken erbij en een map waar ik door de jaren heen lekkere recepten in heb verzameld maar bijna nooit in kijk. Vervolgens kies ik recepten uit waarbij het water me in de mond loopt en die makkelijk te maken zijn. Hierdoor weet ik al wat ik kan klaarmaken en hoef ik niet op een moment waarop mijn hoofd niet meer zo goed werkt na te denken over wat ik op tafel ga toveren. Ik begeef me richting keuken, creëer een omgeving waarin ik me fijn voel (muziekje, lekker drankje, snack) en ga aan de gang. En ik merk dat het verschil maakt.

Door tijd te besteden aan het maken van je (avond)eten, besteed je namelijk ook tijd aan jezelf. Je voedt jezelf niet alleen met de maaltijd die je maakt, maar ook met een beetje liefde. Dus, met welke maaltijd ga jij jezelf verwennen deze week?

Heb je een heerlijk recept dat je wilt delen? Laat het weten in de comments!

De eerdere tips gemist of wil je ze graag teruglezen? Hier lees je tip 1, 2 en 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *