Tip 6: Mediteer

Marije VerstratenselfcarenovemberLeave a Comment

meditatie in Den Haag

Meditatie, misschien moet je dan aan oosterse monniken denken die ergens in de bergen roerloos op een rots zitten. Kleermakerszit, handen op de knieën, op weg naar verlichting.

Waarom zou je daar tijd voor vrij maken in je drukke leven? Dat ga ik je vertellen in tip 6 van de #selfcarenovember challenge. Om te mediteren hoef je namelijk geen verlichte monnik te zijn. Jij kunt het ook. Hou het, zeker in het begin simpel voor jezelf, dan houd je het makkelijker vol en kun je er een gewoonte van maken. Door te oefenen verleng je steeds je meditatietijd een beetje en zul je meer merken van de voordelen van meditatie.

Wat is meditatie?

Wat is meditatie nou eigenlijk? Meditatie draait om het tot rust brengen van je geest en je gedachten. Het is niet zo dat met mediteren de gedachten stoppen, het gaat er om dat je de gedachten die voorbijkomen tijdens het mediteren niet probeert te controleren. Je traint jezelf om niet meer mee te gaan in gedachten, maar ze te observeren en te accepteren. De gedachten komen en gaan en jij kijkt ernaar, zonder er iets van te vinden. Je luistert alleen.

Waarom mediteren?

Meditatie heeft een meetbaar effect op je lichaam en geest. Je zult minder stress ervaren, je weerstand krijgt een boost en je hebt je emoties beter onder controle. Je ontdekt namelijk dat je emoties hebt, maar jij deze emoties niet bent. Hetzelfde geldt voor je gedachtes. Je kunt gedachten zien als een wervelstorm die om je heen woedt, je verdwijnt niet meer mee in de storm maar blijft er rustig midden in zitten.

Wanneer je een regelmatige meditatie-practice opbouwt kun je deze effecten gaan ervaren. Het is dus zeker de moeite waard om het vol te houden. Of het opnieuw op te pakken.

Hoe begin ik ermee?

Je hoeft echt niet meteen een half uur in stilte te gaan zitten. Elke dag 3 minuten vrij maken voor jezelf is soms al een hele grote opgave, maar wel een goed begin. Je bouwt je meditatie tijd gaandeweg steeds verder uit, in kleine stapjes. Er is gelukkig niet maar één juiste manier om te mediteren, probeer uit en kijk wat het beste bij jou past. 

Zoek een rustig plekje op en laat je huisgenoten weten dat je even niet gestoord wilt worden. Bedenk of je een ongeleide of geleide meditatie wilt doen.

Ongeleide meditatie

Bepaal hoe lang je gaat mediteren. Zet een wekker zodat je niet steeds hoeft te kijken of je al klaar bent. In sommige meditatie-apps heb je de keuze om een ongeleide meditatie aan te zetten en te timen. Als je tijd voorbij is hoor je dan het geluid van een klankschaal. 

Ga liggen of zitten, en zorg dat je warm en comfortabel bent. Je kunt in kleermakerszit op de grond gaan zitten, op je knieën in de zogeheten
held houding of op een stoel. Zorg dat je goed rechtop zit met een rechte rug en leg je handen in je schoot. Wanneer je ligt, leg dan eventueel een dekentje over jezelf zodat je niet afkoelt. Je armen leg je naast je lichaam, met je handpalmen naar bovengericht.

Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Merk op hoe je ademhaalt: waar voel je je ademhaling? Hoog bij je borst of in je buik? Is je ademhaling oppervlakkig of diep.

Observeer alleen, je hoeft je ademhaling niet te veranderen.

Leg vervolgens een hand op je buik en ga naar je buik toe ademen (na een tijdje kun je je hand hier weghalen en weer in je schoot leggen). Volg je adem: waar hij je neus binnenkomt, door je keel, je luchtpijp, je longen in. Voel hoe je buik uitzet bij je inademing en intrekt bij je uitademing. Adem rustig in en uit. Je zult merken dat er gedachten op komen, soms drijf je er even in mee. Merk je dat je afdwaalt, kom dan weer terug naar je ademhaling.

Geleide meditatie

Je kunt ook kiezen voor een geleide meditatie via een app of YouTube (bijvoorbeeld Meditatie voor Beginners). Een geleide meditatie kan heel fijn zijn wanneer je wat minder ervaring hebt met mediteren en er graag doorheen geleid wilt worden. Of wanneer je op zoek bent naar een bepaald thema om je meditatie aan te wijden zoals compassie of dankbaarheid. Je kunt per keer kijken waar je behoefte ligt.

Experimenteer en probeer uit!

Heb je de vorige tips gemist of wil je ze nog een keer nalezen? In de #selfcarenovember challenge sectie vind je ze allemaal terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *