Verleng je vakantiegevoel met een mini-vakantie

Marije VerstratenInspiratieLeave a Comment

vakantiegevoel vasthouden met mini vakantie

Het is half augustus, volgende week beginnen in Zuid-Holland weer de scholen. De zomervakantie loopt op zijn einde. Het liefst wil ik de zomer vasthouden en nog geen afscheid nemen. Dat komt misschien omdat het verschil tussen vakantie hebben en werken groot voelt. Van mogen lummelen en mijmeren, naar het lampje aan en verplichtingen. Ik sprak laatst iemand die zei “ik moet altijd een periode van rouw hebben, om de vakantie af te sluiten” en zo voelt het inderdaad. Ik word altijd een beetje melancholisch van deze periode.

Vakantiegevoel vasthouden

Ik neem mezelf na de vakantie vaak voor om het vakantiegevoel vast te houden. Maar soms is na een week werken dat gevoel er al uit, en lijkt die eindeloze zomer ontzettend ver weg. Het vakantiegevoel vasthouden voelt al snel als een onmogelijke opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Door het inlassen van een mini-vakantie haal je razendsnel dat gevoel van vrijheid terug.

Waar het om draait bij het creëren van een mini-vakantie of micro-avontuur, zoals de Brit Alastair Humphreys het noemt, is het doorbreken van je routine. Een micro-avontuur is klein en haalbaar, en tegelijkertijd nieuw en uitdagend. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe uitdagend je het maakt. Zo kun je “buiten slapen” invullen als: met je slaapzakje onder de arm een mooi plekje uitzoeken in een duinpan of als een nachtje slapen op je balkon. Je ligt in beide gevallen onder een sterrenhemel, maar je kiest zelf hoever je daarvoor buiten je comfort zone gaat.

Die activiteiten hoef je niet te beperken tot het weekend maar kun je ook voor of na je werkdag doen. Zo kun je een vroege ochtendwandeling maken of juist een nachtwandeling. ’s Ochtends vroeg een duik nemen in zee voordat je aan het werk gaat, of juist daarna en een biertje drinken op het strand terwijl de zon ondergaat. In plaats van binnen eten, barbecueën op het strand met vrienden en daarna een vuurtje maken.

Op (mini) avontuur

Avontuur, dat impliceert al snel dat je naar buiten gaat. Wat nou als het regent? Haal buiten naar binnen en picknick in huis, sleep de matrassen naar de woonkamer en creëer een luie thuisbioscoop of waag het erop en ga toch op pad. Doe je regenjas aan, stamp in de plassen, zoek schelpjes op het strand en kastanjes in het bos. Daarna lekker opwarmen met een kop thee. Zo wandel je voordat je het weet ook nog eens geruisloos de herfst in en valt het toch allemaal wel mee met die zomer die ons verlaat.

Meer lezen over de micro-avonturen van Alastair Humphreys? Kijk op alastairhumphreys.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *